Nyt rävähti: tiedemaailmalta täystyrmäys ultraprosessoidulle ruoalle - vihdoinkin!
Yksi maailman arvostetuimmista lääketieteellisistä tiedejulkaisuista, BMJ, jonka aikaisempi nimi oli British Medical Journal, julkaisi pari päivää sitten melkoisen steitmentin. Pääkirjoituksen otsikko on: Syyt ultraprosessoidun ruoan välttämiselle. Kirjoitus käsittelee tuoretta meta-analyysia, jonka mukaan ultraprosessoitu ruoka on todellakin terveydelle haitallista. Tässä suomennosta artikkelin keskeisistä kohdista:
***
Ultraprosessoitu ruoka tuhoaa terveyttä ja lyhentää elämää. Sadat epidemologiset tutkimukset ja meta-analyysit osoittavat ultraprosessoidun ruoan haitalliset terveysvaikutukset. Lane ja hänen tutkimusryhmänsä ovat käyneet läpi 45 meta-analyysia, joihin osallistui lähes 10 miljoonaa henkilöä. He löysivät suoria vaikutuksia 32 terveydelliseen muuttujaan, mm. kuolleisuuteen, syöpään, mielenterveyteen, hengityselimien sairauksiin, sydän- ja verisuonisairauksiin sekä ruoansulatuskanavan ja aineenvaihdunnan sairauksiin.
Nova-luokituksen mukaisesti ultraprosessoidut elintarvikkeet ovat elintarvikkeita, joissa on usein kemiallisesti manipuloituja edullisia ainesosia kuten muunneltua tärkkelystä, sokereita, öljyjä, rasvoja ja eristettyä proteiinia. Ruoka on tehty maukkaaksi ja houkuttelevaksi käyttämällä aromeja, väriaineita, emulgointi- ja sakeuttamisaineita sekä muita lisäaineita. Keho voi reagoida näihin hyödyttöminä tai vaurioitua, riippuen sen haavoittuvuudesta ja ultraprosessoidun ruoan määrästä.
Väriaineet, emulgointiaineet ja keinotekoiset makeutusaineet liittyvät kokeellisten ja epidemologisten tutkimusten mukaan suoliston mikrobiomin epätasapainoon ja systeemiseen tulehdukseen.
Usein käytetyt tekniikat kuten suulakepuristus* ja voimakas lämpö hajottavat luonnollista ruoka-ainetta, mikä aiheuttaa ravintoaineiden menetystä, häiritsee ruoansulatusta ja ravintoaineiden pääsyä verenkiertoon sekä vähentää kylläisyyttä. Ne tekevät ruoasta myös pehmeää, mikä lyhentää pureskelu- ja nielemisaikaa ja lisää energiansaantia.
*Luonnonvarakeskuksen määritelmä: menetelmä, jossa laitteistot kuumentavat, sekoittavat, homogenisoivat, modifioivat ja puristavat laitteistoon syötettyä materiaalia sylinterissä, jonka sisällä pyörii ruuvi tai ruuveja - syntyy muroja, hiutaleita, jauhoja, snacksejä, pastaa, proteiinivalmisteita ja lihaa korvaavia tuotteita.
Näiden elintarvikkeiden nauttimiseen on liitetty myös kohonneita akryyliamidin ja ftalaattien pitoisuuksia veressä tai virtsassa. Ko. aineet ovat myrkkyjä, jotka syntyvät valmistusprosessin aikana tai vapautuvat pakkausmateriaaleista.
Tarvitaan kansallisia ravinto-ohjeita, joissa suositellaan prosessoimatonta tai vähän prosessoitua ruokaa, tuoreiden aterioiden valmistamista ja ultraprosessoidun ruoan välttämistä. Tarvitaan terveellisen ruoantuotannon suosimista verotuksellisesti. Tarvitaan myyntipakkaustekstejä, joista kuluttajat voivat tunnistaa ultraprosessoidun ruoan (suom. huom. kuten tupakassa). Nyt on YK:n ja jäsenvaltioiden aika laatia ultraprosessoituja elintarvikkeita koskeva puitesopimus, joka on samankaltainen kuin tupakkaa koskeva puitesopimus.
***
Että todellakin aika erilaista tekstiä kuin esim. tämän suomalaisen asiantuntijan ajatukset. Suomalaiseen tapaan tässäkin asiassa vähätellään uutta tieteellistä tutkimusta - se kun sotii sitä vastaan, mitä tämäkin professori on ehtinyt vuosikymmeniä opettaa. On vaikeaa myöntää olevansa väärässä - vaikka se olisi tuossa asemassa erittäin tärkeää.
Mutta jokainen voi toimia omalla kohdallaan tämän tiedon pohjalta jo nyt, vaikka suomalainen ravintotiede ja ohjeistukset seuraavatkin perässä todennäköisesti vasta vuosien ellei vuosikymmenien päästä.

Kommentit
Lähetä kommentti