Ultraprosessoidun ruoan välttäminen


Kuulostaa yksinkertaiselta mutta on kaikkea muuta! Iso-Britanniassa ja Jenkeissä 60 % kaloreista syödään ultraprosessoituna. Sama varmasti Suomessa. Suuri osa kaupan elintarvikkeista kuuluu tähän kategoriaan - varsinkin ne tuotteet, joista jää hyvä voitto elintarviketeollisuudelle.

Olin itse pitkään - hyvin pitkään naiivi tässä asiassa. Ajattelin, että kun kerran ruoka on päässyt kauppojen hyllyille, se on terveellistä. Sama se, onko ruoka tehty tehtaassa vai kotona. Kuten Saarioinen mainosti: "äitien tekemää ruokaahan" se tehtaassa tehtykin on.

Mutta nyt on tutkimuksissa käynyt ilmi, että ei se ole olekaan ollenkaan sama. Esimerkiksi kun ruokaan laitetaan lisäaineita säilyvyyden parantamiseksi, se tarkoittaa sitä, että lisäaine tappaa ruoan bakteereita. No mitä sitten tapahtuu, kun säilöntäaineet saavuttavat ihmisen suoliston? Ne tappavat juuri niitä hyviä bakteereita, jotka ovat äärettömän tärkeitä ihmisen terveydelle! Hyviä, perusteellisia videoita aiheesta löytyy Youtubesta brittiläisellä ZOE-kanavalla. Sen asiantuntijat ovat ehdotonta kansainvälistä kärkeä ravintotutkimuksessa. Ultraprosessoidusta ruoasta mm. tässä ja tässä videossa.

Säilöntäaineiden vaikutus suoliston mikrobiomiin avasi silmäni. En voi enää ajatella, että on aivan sama, syönkö lounaaksi kaupan maksalaatikkoa vai kotiruokaa. Join myös todella pitkään kevytlimppareita päivittäin - stoppi tuli viime kesänä.

On myös havaittu, että ultraprosessoitu ruoka lihottaa. Kerron tähän liittyvästä tutkimuksesta kohta tarkemmin, mutta käydään ensin läpi, mitä ultraprosessoitu ruoka tarkoittaa.

Ihmiskunta on aina prosessoinut ruokaa: pilkkonut, jauhanut, keittänyt, paistanut, hapattanut, fermentoinut, kuivannut ja pakastanut. Tämä kaikki on hyvä. Mutta kun puhutaan ultraprosessoinnista, ruoalle tehdään jotakin aivan muuta: ruokaan lisätään teollista rasvaa, tärkkelystä, sokeria ja kemiallisia lisäaineita kuten aromeja, värejä ja säilöntäaineita. Tässä prosessoinnissa ruoka-aineen luonnollinen rakenne muuttuu. Esimerkkejä ultraprosessoidusta ruoasta: lihavalmisteet, ranskalaiset perunat, murot, teolliset leivonnaiset ja keksit, valmisateriat, valmiskastikkeet, lihaliemet, sokeriset jugurtit, proteiinijauheet, mehukeitot, karkit, suklaat, jäätelöt, limpparit, kaurajuomat ym. keinotekoisesti valmistetut maidonkorvikkeet. Lista on siis todella pitkä. 

Sitten se lihomistutkimus (2019). Tämä oli ns. satunnaistettu kontrolloitu tutkimus, joka on tieteenteossa A-luokkaa. 20 ylipainoista ihmistä otettiin tutkimusta varten neljäksi viikoksi sisään klinikalle. Ensin he söivät kaksi viikkoa ultraprosessoitua ruokaa. Sitten he söivät kaksi viikkoa luonnollisin menetelmin prosessoitua ruokaa. Ruoat olivat energiatiheydeltään samanlaisia ja niissä oli sama määrä suolaa, sokeria ja kuituja. Myös hiilihydraatteja, proteiineja ja rasvoja oli sama osuus. Etukäteen oli kontrolloitu, että he pitivät kumpaakin ruokavaliota yhtä herkullisena. He saivat määrätä itse, kuinka paljon söivät, mutta aterioita oli vain kolme päivässä. Mitä tapahtui? Ultraprosessoidun ruokavalion aikana henkilöt lihoivat 900 g kahdessa viikossa, koska he söivät liikaa. Luonnollisen ruokavalion aikana he taas laihtuivat 900 g kahdessa viikossa. Ero oli siis VAIN ruoan prosessoinnissa.

Lisäksi lista sairauksista, joita ultraprosessoitu ruoka aiheuttaa, on pitkä. Sydän- ja verisuonitaudit, diabetes, syövät, masennus ja ahdistus sekä gerastenia eli vanhuudenheikkous. Silti se ei estä suomalaisia ravintoasiantuntijoita pitäytymään vanhassa käsityksessä eli siinä, että ruoan prosessointi ei juuri vaikuta ruoan terveellisyyteen. Ja olisihan se valtava muutos, jos pitäisi tunnustaa, että ohjeet ovatkin olleet (taas kerran) päin peetä ja että esim. koulujen, päiväkotien ja sairaaloiden keittiöissä käytetään paljon epäterveellisiä valmisteita.

Ja sitten käytännön puoli eli miten se tehdään. Tässä omassa käytössäni olevat niksit:

  • leivontamargariinit, Keijut, Florat => voi / Oivariini
  • teollinen ruokaöljy (vaikka olisi rypsiä!) => neitsytoliiviöljy kaikessa ruoanlaitossa ja paistamisessa 
  • valmiiksi marinoidut lihat, kanat, kalat => itse maustetut lihat, kanat, kalat
  • ruokakermat => kuohukerma
  • tuorejuustot => juustot
  • kaupan valmisateriat => kotiruokaa hyödyntäen pakastekasviksia (esim. sipulisilppu, peruna-sipulisekoitus) ja tyhjiöpakattuja kasviksia (esim. tomaattimurska ja pavut)
  • kaupan kasvispihvit => pannulla voissa ja neitsytoliiviöljyssä paistetut herkkusieniviipaleet
  • kaupan hillo => itsetehty tuoremarjasose/hillo
  • kaakao => hunajatee (kuuma vesi + hunaja + maito)
  • leipä, jossa on säilöntäaineita => leipä ilman säilöntäaineita
  • säilykehedelmät => hedelmät sellaisenaan tai pilkottuna
  • lihavalmistepitsa (kinkku, salami) => jauhelihapitsa, kanapitsa, tonnikalapitsa
  • leikkelettä leivän päälle => juustoa/kananmunaa/avokadoa leivän päälle
  • kurkkupikkelsit => kurkkukuutiot mausteliemessä
  • kaupan pakastetut ranskanperunat, lohkoperunat => itse lohkotut, maustetut ja öljytyt uuniperunat
  • limpparit => vesi, maito, piimä, punaviini
  • maustettu jugurtti tai rahka => luonnonjugurtti / bulgarian jugurtti / turkkilainen jugurtti + itsetehty marjasose / hedelmäpalat
  • makkaroiden, nakkien, pekonin, jäätelön ja karkkien vähäinen käyttö

Näillä mennään. Mikään absolutisti en tämän asian suhteen, ole, mutta aika ison ruokaremontin olen kyllä tehnyt. Ja pitää tässä yhteydessä mainostaa, että tekemääni kotiruokaa pidetään herkullisena. Vävykokelas jopa mainitsi minut, kun häneltä kysyttiin, ketä hän pitää taitavana ruoanlaittajana :) Kyllähän voilla, kermalla ja muilla hyvillä, monipuolisilla raaka-aineilla saa ruoasta helpostikin herkullista!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viljat ruokavaliossa

Pysyvän painonpudotuksen kultaiset säännöt